Friday, 7 June 2013

Masakan Jawa Timur : Pecel Telur



Pecel Telur
Bahan : 

  1. 8 butir telur, rebus dan kupas
  2. 400 ml santan dari 1/2 butir kelapa
  3. 400 gram mentimun, iris seperti batang korek api

Bumbu yang dihaluskan :


  1. 6 butir bawang merah
  2. 4 siung bawang putih
  3. 8 buah cabai merah keriting
  4. 1 sdt terasi goreng
  5. 3 cm kencur
  6. 3 butir kemiri
  7. 1/2 sdt garam
  8. 1 sdt gula merah

Cara membuat :

  1. Campur santan denan bumbu yang dihaluskan. Rebus sambil diaduk hingga mendidih.
  2. Masukkan telur, masak hingga kuah tinggal sedikit. Tekan telur hingga agak merekah.
  3. Masukkan mentimun, masak sebentar. Angkat dan sajikan.

No comments:

Post a Comment